София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Вапцарова: Толкова ли мразят българите Вапцаров?

Племенницата на поета с коментар за това нови ли са откритите му стихотворения

4 годиниКултура 1 Боряна Райчева

“Толкова се изговири през тези дни по темата нови ли са откритите стихотворения на Вапцаров, че на мен ми  е чудно толкова ли го мразят българите.”, коментира пред bTV темата племенницата на големия поет Мая Вапцарова.
 
“Аз просто казах, че тези стихотворения ги има в архивите и че е редно те да се покажат пред широката публика, а специално едно от произведенията е дописано с един ред, който липсва и в архивите.”, заяви още Вапцарова.
 
Родината на поета допълни, че никой не е твърдял, че това са наистина нови стихотворения, но част от стиховете не били известни до този момент. 
 
Тя даде пример с един от тези стихове, които според нея е написан по-рано, след което част от него е влязъл в стихотворението “Хроника”.
 
Вапцарова се оплака и от това, че телевизионни екипи са ходили в музея в Търново, за да проверяват дали тя наистина е била там, като определи подобно поведение като полицейщина. Тя изрази силно възмущение и относно появилите се съмнения дали тези стихове действително са написани от поета.