Гледай
на живо

Лекарите от „Майчин дом“ извадиха 55-килограмов тумор от пациентка

Само два подобни случаи има в света

55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова интервенция в болница „Майчин дом“ в София, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение.

65-годишната пациентка е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем. След прегледа се установява, че проблемите са предизвикани от гигантска туморна формация, прирастнала към предната коремна стена на жената. Спешно е формиран екип, който се заема с операция по отстраняване на туморното образувание. По време на оперативната консултация екипът заключва, че това е злокачествен карцином на яйчника, който е растял бавно в последните 8 години. Постоперативният период, продължил две седмици, също се оказва тежък за наблюдаващия екип и пациентката, тъй като огромният размер на тумора е предизвикал промяна в наляганията в организма и са приложени редица реаниматорни мероприятия с изключителна сложност от екипа на професор Силви Георгиев завеждащ реанимацията на „Майчин дом“, които буквално спасяват и връщат към живота 65-годишната жена.

В медицинските издания се споменава за само още два подобни случая в света.

„Този случай е изключително рядък и рекорден за територията на България. Поне ние не можахме да открием подобен казус в литературна и интернет справка, с изключение на един сходен в Бразилия и един в Нигерия, затова можем спокойно да заявим, че данните ще предизвикат вълнение в света на медицината. От всички ракови заболявания, ракът на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж. Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в „Майчин дом“ работят най-добрите специалисти.“, заяви директорът на болницата професор Иван Костов.