София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майк Помпео на балканско турне, но без България

От 1 до 6 октомври държавният секретар ще посети няколко европейски страни

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започва балканското си турне.

Визитата му е свързана с част от политиката на САЩ на Балканите за противодействие на руското влияние в този регион. България не е включена в плановете на държавния секретар на САЩ.

От държавният департамент на САЩ съобщават, че в периода от 1 до 6 октомври ще посети няколко европейски страни, между които е и Северна Македония.

Майк Помпео ще започне своето посещение от Италия, а след това ще има среща във Ватикана с папа Франциск. Третата страна, която ще посети Помпео, е Черна гора, откъдето ще отиде в Северна Македония.

За времето на неговото посещение на Северна Македония, което ще почне в петък на 4 октомври, държавният секретар на САЩ ще се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, както и с други македонски държавни представители. Също така, държавният секретар ще посети и Охрид, където е предвидена обиколка на Охридското езеро и посещение на манастирския комплекс „Света Богородица Перивлепта“. Майк Помпейо ще посети и Гърция.