София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майк Помпео напредва към Държавния департамент

Помпео спечели гласуването на комисията в Сената

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Шефът на ЦРУ Майк Помпео, който бе номиниран от президента на САЩ Доналд Тръмп за държавен секретар, получи одобрение от комисия в Сената, предаде Ройтерс.

Помпео  е спечелил гласуването с минимална разлика.

Утвърждаването на Помпео като най-добрия американски дипломат сега изглежда още по-сигурно, когато целият Сенат решава номинацията му през идните дни, пишат световните медии.

Ако бъде утвърден, Помпео ще наследи Държавен департамент, който е видял призиви за драстично съкращаване на бюджета му, масово изселване на дипломати, свободни длъжности в почти всичките му старши позиции и широко разпространени сведения за потъпкване на морал.

Майк Помпео ще встъпи в длъжност и в момент, когато се случват множество събития: съдбата на иранската ядрена сделка, евентуална президентска среща на високо равнище със севернокорейския президент Ким Чен ун и потенциална търговска война с Китай.

Назначаването на Помпео ще има няколко значителни последици за външната политика на САЩ, според експертите.

Както показа тайното му пътуване до Северна Корея, Тръмп му вярва. Поради взаимоотношенията му с президента,  Помпео има добър шанс да повиши ролята на дипломацията и значително да повиши морала в Държавния департамент.

Назначаването на Майк Помпео ще бъде правилно видимо - както във Вашингтон, така и в чужбина - като повишаване на значението на Държавния департамент, смятат анализаторите.

Публично, той вероятно ще доведе до по-тясна координация между държавата и Белия дом и може би ще може да формулира по-последователен възглед за американската външна политика в чужбина.

Обществените изявления на Помпео относно Иран, Китай, Северна Корея, изменението на климата и борбата с тероризма са в съответствие с президента.

Но по други въпроси, особено по отношение на Русия, директорът на ЦРУ е по-силен.

Той обеща да се противопостави на руските нападения срещу западната демокрация, застъпвайки се за по-смислено наказание за напредъка на Москва в Украйна и в Сирия, той говори за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.