София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майк Помпео: САЩ все още имат много работа в Сирия

Тръмп приветства края на "халифата"

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

САЩ все още имат много работа за вършене въпреки териториалното поражение на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви днес държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Асошиейтед прес.

"Мисията ни не се е променила", заяви Помпео в отговор на въпрос, зададен по време на посещението му в Ливан, дали САЩ ще предоставят допълнително финансиране, за да предотвратят възраждането на организацията.

"Все още имаме много работа за вършене, за да гарантираме, че радикалният ислямски тероризъм не продължава да се разраства", допълни той.

Сирийските демократични сили, подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка, обяви по-рано днес, че е освободила последното селище, контролирано от "Ислямска държава" в Сирия, и провъзгласи победа над групировката. Ден по-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че ислямистите повече не контролират никаква територия в Сирия.

Президентът Доналд Тръмп приветства края на "халифата" на „Ислямска държава“ в събота, като обеща, че Съединените щати ще останат "бдителни" срещу непримиримите джихадисти. Той показа на журналисти карти на районите, контролирани от джихадистите в миналото и на тези, които все още са под техен контрол.

"Ще останем бдителни ... докато най-накрая не бъдат победени, където и да оперират," каза Тръмп в изявление.

"Съединените щати ще защитават американските интереси винаги и когато е необходимо. Ще продължим да работим с нашите партньори и съюзници за пълното смазване на радикални ислямски терористи”, допълни американският президент.