София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майките нощуваха в палатки под прозорците на властта

Тази сутрин палатките бяха преместени, а движението - пуснато

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Майките на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в 17:30 часа вчера, а след прекарани над 13 часа в палатки, разпънати на жълтите павета, при ниски температури, – реакция от властта нямаше.

Тази сутрин палатките бяха преместени върху тротоара пред Министерския съвет, а движението на автомобили беше пуснато. Малко по-късно майките събраха палатките си и си тръгнаха, защото:  „ Не ни обърнаха внимание. Всички вече са тук, но влязоха през задния вход. Ние няма какво да чакаме още. Показахме на властта, че имаме силите и ресурса да спрем движението на булеварда. Ако не ги е срам, че майки и деца инвалиди спят на жълтите павета и отново няма реакция от тях, то ние отново ще бъдем тук и то за по-дълго време“, заяви за Евроком една от протестиращите майки.

Майките вече обмислят нови протестни действия, под различна форма, в близките няколко дни.  Реакция от властта все още няма. Среднощният протест на майките под прозорците на властта бе с цел дадените от властта обещания за реформи в социалната сфера да станат факт.

"Искахме да покажем, че, както системата може да ни блокира, така и ние можем да блокираме", заяви една от протестиращите майки.

Полицията снощи написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред.

Днес Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще разгледа Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. След това пакетът от закони ще бъде обсъден в Тристранния съвет и в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента.