София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майките се чувстват излъгани: Плашат с нови протести

След заседанието на социалната комисия, те публикуваха отворено писмо до властите

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Майките на деца с увреждания публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите. В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е "осакатен до 100% инвалидизация".

За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева, и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ. Това решиха депутатите от комисията на второ четен, с което предизвикаха и възмущението на омбудсмана Мая Манолова.

Според майките е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките. В лично обръщение към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате". 

"150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ, а за Закона за хората с увреждания. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите", коментира пред БНР Мая Стоицева - представител на родителите на деца с увреждания.

Тя допълни още, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.

Родителите на  деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход и заплашват с началото на нови протести.