София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майките започват ефективни стачни действия

Напуснаха разочаровани срещата в парламента

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание и заявиха, че започват ефективни граждански протести. Те бяха категорични, че няма смисъл да присъстват на подобна сереща, защото за пореден път са свидетели на „лъжи до безкрай“. По думите на протестиращите, властта изобщо не е наясно с това какво ще предприеме. „Вече нямаме търпение, а вие не сте готови“, казаха майките, които искаха да чуят идеите на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието Красимир Вълчев. Те подчертаха, че даденият от тях срок за изготвяне на нов закон е изтекъл на 1 октомври, а досега в сектора няма нищо свършено.

Срещата бе организирана от депутати от ГЕРБ, в която взеха  участие министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев, както и омбудсманът Мая Манолова.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че Законът за хората с увреждания няма да бъде гласуван в Народното събрание този месец, защото след обсъждане в Министерски съвет е изтеглен за поредна доработка, което предизвика напрежение в залата. Той отново потвърди решението на кабинета от следващата година да се заделят 150 млн. лв. за хората с увреждания, което е с 55% повече спрямо тази година.

Според майките обаче, управляващите нямат никаква идея как ще се разпределят тези пари.  „Ние не искаме сближаване на позициите с вас, искаме реформа“, заявиха те.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев категорично посочи, че ще изпълни поетите към майките ангажименти. Едното е въвеждане на единна информационна система за хората с увреждания, а другото – изготвяне на нови стандарти за медицинските изделия.

Предвиждат се и промени в Закона за бюджета за 2019 г. – финансирането на медицинските изделия да става с пари от здравно министерство, което ще ги предоставя на НЗОК.

Образователният министър Красимир Вълчев призна, че в много училища все още няма изградена достъпна среда. За миналата година 320 деца са подкрепени от лични асистенти.