София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македонци на протест срещу промените в Конституцията

Хиляди се събраха на митинг пред парламента на Македония

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В неделя вечерта няколко хиляди души от различни общности на Македония се включиха в масов митинг срещу изменението на Конституцията на страната, съобщи ТАСС. С плакати и флаговете на Македония, под звуците на националната музика, протестиращите се събраха пред сградата на парламента, независимо от неблагоприятните климатични условия.

Хората настояват правителството да спре процеса на промяна на Конституцията, искат отмяна на президентското споразумение между Македония и Гърция, както и зачитане на вътрешното и международното право, защита на държавното име на Република Македония, разпускане на парламента и назначаване на извънредни парламентарни избори.

На фона на сцената на протестите организаторите бяха опънали транспарант с надпис  "Македония никога няма да бъде северна“.

Предложените изменения в Конституцията предвиждат промяна в наименованието "Република Македония" на "Република Северна Македония". Предлага се също да се добави към текста на Конституцията, че Македония "зачита суверенитета, териториалната цялост и независимостта на съседните държави". Друго нововъведение ще бъде консолидирането в текста на основния закон на идеята, че републиката защитава интересите и правата на своите граждани, живеещи временно или постоянно в чужбина.

На 17 юни министрите на външните работи на Македония и Гърция, по време на тържествена церемония по брега на езерото Преспа, подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. Споразумението от Преспа предвижда използването на името "Република Северна Македония".

Това споразумение не само трябва да реши дългогодишния спор с Атина за името на Балканската република, което съвпада с името на северния гръцки регион, но и да отвори път на Скопие за НАТО и Европейския съюз.

В Македония на 30 септември бе проведен референдум от консултативен характер относно междуправителствено споразумение с Гърция за преименуване на балканска държава. На нея гражданите бяха помолени да отговорят на един въпрос: "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО, като приемете споразумение между Република Македония и Република Гърция?".  По информация на Държавната избирателна комисия референдумът беше обявен за невалиден, поради ниската избирателна активност. Според избирателната комисия тя е била 36,91%, при изисквани  повече от 50%.