София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония е на финала на конституционните промени?

Очаква се в петък депутатите да гласуват промените, касаещи името на страната

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македонският парламент продължава и днес с дебатите по конституционните промени, които ще позволят промяна на името на страната на Република Северна Македония. Очаква се в петък депутатите да гласуват окончателно промените, произтичащи от договора с Гърция.

Вчера дневният ред на заседанието, на което с две трети мнозинство трябва да бъдат приети конституционните промени, беше гласуван от 78 от 80 присъстващи в залата депутати. Точно толкова - 80 човека, са необходими да гласуват "за", за да бъдат приети те.

Премиерът Зоран Заев призова депутатите да приемат конституционните промени в името на интереса на Македония. Той подчерта, че с постигнатите договорености с Гърция става възможно да се отворят първите глави от преговорите за членство в ЕС още тази година. Освен това, според Заев, македонците получават кристално недвусмислено потвърждение на своята идентичност. „Гърция повече не оспорва правото ни на самоопределение. Македонският език ще се използва навсякъде, във всички институции, в Европейския съюз, в НАТО“, каза премиерът пред депутатите и ги призова да преодолеят манипулациите и разделенията. "Уважаеми депутати, вашето позитивно решение ще ни отведе в НАТО“, заяви македонският министър-председател.

Въпреки това заседанието на парламента вчера завърши с провал, съобщи Радио Свободна Европа. Народните представители от двете опозиционни партии напуснаха залата. Преди началото на пленарното заседание симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ протестираха пред парламента.

Пред Асамблеята, облечени в жълти жилетки, протестираха и поддръжници на движението, бойкотирало референдума за промяната на името на Македония. Те посрещнаха лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски с възгласи и го изпратиха с освирквания. Самият Мицковски заяви отново, че партията му няма да даде легитимност на процеса по промяната на основния закон.