София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МАКЕДОНИЯ ОТВОРИ ГРАНИЦАТА СИ С ГЪРЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИ

ГЕРМАНИЯ ОТКАЗВА ДА ПРЕМАХНЕ КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦАТА СИ С АВСТРИЯ

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Почти 2000 мигранти влязоха пред отново отворилата граница между Македония и Гърция. Пропускателният пункт в близост до македонския град Гевгелия отвори рано тази сутрин. През нея обаче ще преминават единствено бежанци, в чиито документи, регистрирани в Гърция пише, че крайната им дестинация е Германия или Австрия.
До момента, заради затворената граница между Скопие и Атина, мигрантите, идващи от Сирия, Афганистан и Ирак, спяха в отоплени палатки, предоставени от хуманитарни организации. Тази седмица обаче властите бяха предупредени, че помощите и провизиите са на привършване.
Македония последва примера на Сърбия и Хърватия, които обявиха, че ще отворят границите си само за бежанци, които са се отправили към Германия и Австрия.
От Берлин обаче удължиха контрола по пункта с Австрия, който беше въведен заради огромния поток мигранти, искащи да влязат на немска територия. Официалният срок за мярката е 13 февруари. Той обаче няма да бъде спазен, обяви въртешният министър на Германия Томас де Мезиер. Мезиер не се ангажира със срок, в който границата на страната със съседна Австрия, ще бъде отворена за преминаване отново. По негови думи обаче това няма да спре приемът на бежанци на територията на Германия, тъй като страната е длъжна да предостави убежище на пристигащите сирийци според международното право на държавата.