София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония: Пише се законът за албанския като втори официален език

Чака се становище от Венецианската комисия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Албанският език ще бъде официален и във всички органи на държавната власт, в централните и публични институции, агенции, дирекции и комисии, както и в органите на местната власт, пишат медиите в Скопие, коментирайки проекта за закон, който на практика ще въведе албанският като втори официален език в бившата югославска република.

Въвеждането на двуезичието беше част от сделката, която Социалдемократическият съюз сключи с албанските партии в замяна на подкрепата за избирането на Зоран Заев за премиер.

Председателят на парламента, ако е етнически албанец, както е в случая с Талат Джафери, ще има право да води пленарно заседание и на албански език, тълкуват закона медиите.

Личните документи и тези за правоспособност при управление на пътни превозни средства ще се издават на официалния език, който говори съответния гражданин.

Албанският език се приема за употреба в съда, прокуратурата, както и в останалите органи и институции, като за разлика от досегашната практика, с албански ще могат да си служат съдиите и прокурорите.

Законодателите в Скопие чакат становище от Венецианската комисия, за да решат дали и на банкнотите трябва да има надписи на албански. Засега е възприето, че на денарите трябва да има албански символи, но без двуезични надписи.

Независимо от решението на Венецианската комисия в общините, в които албанците са над 20 % от населението, надписите на униформите на полицията, пожарната и медицинските служби ще бъдат и на албански език.