София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония с покана за преговори за членство в НАТО

Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за успеха

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македония получи официална покана от НАТО за започване на преговори за членство в Алианса.
 
„Изпращаме топла покана до правителството в Скопие, след прилагането на договора, да започне преговорите за членство като 30-та страна-членка”, заяви  генерален секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг по време на  втори ден на срещата  в Брюксел лидерите на страните-членки на НАТО.
 
Столтенберг поздрави Скопие и Атина за постиганатото между тях споразумение за името на Македония и обясни, че това е достатъчно основание Алианса да гласува доверие на правителството на Заев за започване на преговори. Той обаче подчерта, че Македония няма как да влезе в НАТО ако македонските граждани отхвърлят новото име – Република Северна Македония, на предстоящия референдум.
 
„Това трябва да се реши от македонските граждани. Това е решение, което се взима веднъж в живота, не може да получат и двете. Не може да влезете в НАТО без да промените името си. Аз подкрепям договора и ясно заявихме че ще започнем преговорите, след като приложите всички задължения от договора с Атина. След това Македония ще стане 30-та членка на НАТО под новото име Северна Македония. Изборът е на гражданите”, посочи Столтенберг.
 
Българския премиер Бойко Борисов поздрави във фейсбукстраницата си македонския си колега, като написа : „Много добри новини от Брюксел. НАТО официално отправи покана към Македония за стартиране на преговорите за присъединяване към алианса. Поздравявам моя колега Зоран Заев за тази сериозно стъпка напред. Още една цел, поставена по време на българското председателство, е постигната. Положихме големи усилия и съм радостен от този напредък.“