София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македонският парламент решава за Конституцията на 1 декември

Името "Македония" трябва да бъде променено на "Северна Македония"

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Председателят на парламента на Република Македония Талат Яфери определи датата на пленарната сесия за изменение на Конституцията за промяна на името на страната. Депутатите ще разгледат проектоизменението на 1 декември, това съобщи в петък телевизионният канал "24 новини" .

До тази дата законопроектът ще бъде обсъден в конституционната комисия, а след това в законодателната комисия.

Според текста на документа в Конституцията името "Македония" трябва да бъде променено на "Северна Македония". За това се споразумяха Скопие и Атина на 17 юни. Това споразумение трябва да разреши многогодишен спор с Гърция относно името на Балканската република, което съвпада с името на северния гръцки регион. Този неразрешен конфликт пречеше на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС.

Измененията въвеждат и някои други промени. Според тях се предлага в текста на Конституцията да се добави, че Македония "зачита суверенитета, териториалната цялост и независимостта на съседните държави". Друго нововъведение ще бъде консолидирането в текста на основния закон на идеята, че републиката защитава интересите и правата на своите граждани, живеещи временно или постоянно в чужбина.