Гледай
на живо

Македонските депутати обсъждат името на страната

Премиерът Заев очаква да има мнозинство от две трети

Македонските депутати обсъждат името на страната В Македония днес е горещ политически ден. Вниманието както на вътрешната, така и на международн... thumbnail text

В Македония днес е горещ политически ден. Вниманието както на вътрешната, така и на международната общественост, които подкрепят по-бързата интеграция на страната в НАТО, е съсредоточено към днешното заседание на македонския парламент, където започва финалната фаза от процеса на конституционни промени. С промяната на Конституцията ще се приложи историческото споразумение между Атина и Скопие от Преспа, съобщава Дойче веле.

Поправките трябва да бъдат приети с мнозинство от две трети.

Управляващите социалдемократи нямат достатъчно гласове, за да направят конституционните промени, но мнозинството от депутатите твърдят, “че не чувстват никаква несигурност“, посочвайки, че премиерът Зоран Заев е имал конструктивни разговори с опозиционните партии -. „Беса“ и „Алиансът на албанците“.

И докато в парламента се провеждат последните подготовки за днешната сесия, пред законодателната институция се очаква да има протест. Политическите партии и сдружения от страната, както и малцинствени групи са сформирали Кризисен щаб срещу промяната на Конституцията. Те настояват за разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори. Организаторите на протеста призовават за огромно присъствие в защита на името, идентичността, историята и традициите на македонския народ.

„Ние също така призоваваме президента на държавата Георги Иванов да бъде на страната на македонския народ и да се присъедини към великия македонски протест”, посочват още протестиращите.