Гледай
на живо

Макрон: ЕС не трябва да е зависим от САЩ

Френският президент иска реформация в Общността

Президентът на Франция Еманюел Макрон категорично заяви, че не може ЕС да продължи да има зависимост от американската военна мощ. Държавният глава добави, че е в готовност да представи нови предло-жения на Общността за повишаване на неговата сигурност.

Неговите предложения ще бъдат представени до няколко месеца. Мак-рон пожела да се предприемат прегледи до на-малката подробност, свързани със сигурността на ЕС, с всички европейски партньори, а в това число влиза и отношенията с Русия.

Коментарите на Макрон дойдоха след поредица от жестове от страна на американския президент Доналд Тръмп, който се дистанцира от тради-ционните съюзници от НАТО.

В предизборната си кампания Макрон обеща да реформира Европейския съюз и обеща да настоява за дълбоки политически реформи, включи-телно отделен бюджет за еврозоната. До този момент предложенията му бяха слабо подкрепени от Общността.

Френският президент настоява за предприемане на нови инициативи,за да се изградят нови съюзи.

"Франция иска Европа, която защитава, дори след като екстре-мизмът се засили и национализмът се събуди", подчерта Еманюел Макрон.