София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон гласува на евроизборите

В курортния град Льо Туке

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Френският президент Емануел Макрон участва в изборите за Европейски парламент. Политикът, придружен от съпругата си Бриджит, пристигна в избирателна секция в град Льо Туке.
Именно в централната част на курортния град Льо Туке двойката Макрон разполага с голяма вила, която Бриджит е наследила от богатите си родители. Къщата се намира само на няколкостотин метра от кметството, където функционира избирателната секция, но от съображения за сигурност Макрон са пристигнали с кола.
Президентът разговаря с жителите на града близо до дома му и на площада в близост до кметството. Комуникацията се състоя в присъствието на голям брой охранители.
Макрон многократно е гласувал на различни избори в Льо Туке, където се намира неговото неофициално жилище. Жителите на града са наясно с това и обикновено показват висока активност на изборите, в сравнение с много други региони. До този момент в Льо Туке активността е 30%, докато в страната, според МВР, тя е 19,26%. На президентските избори през 2017 г. Макрон получи подкрепа от 81% в Льо Туке по време на втория кръг, което бе рекордно, тъй като Марин Льо Пен беше с четири пъти по-високо ниво на подкрепа в цялата страна - с 15%.