София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон и Тръмп решиха: Обсъждат с Путин договора от 87-ма

Русия предлага на ООН да призове страните да спазват споразумението за ракетите

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се съгласиха да обсъдят с руския си колега Владимир Путин бъдещето на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие, от който Вашингтон възнамерява да се оттегли. Това се посочва в съобщение на Елисийския дворец, разпространено в четвъртък.

Миналата седмица френският президент напомни на своя американски колега в телефонен разговор за значението на договора за Европа.

Припомняме, че през уикенда американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора, сключен през 1987 г. между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и съветския ръководител Михаил Горбачов, заради нарушения на споразумението от Москва. Впоследствие Тръмп се зарече, че САЩ ще увеличават ядрения си арсенал, докато държавите не се вразумят и "не дойдат на себе си".

Междувременно Русия връчи на Генералната асамблея на ООН проекторезолюция, с която се призовават страните по Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие да започнат консултации за неговото съхранение, тъй като действията за подкопаване на договора представляват заплаха за международната сигурност, съобщи ТАСС.

Първият параграф от оперативната част на документа гласи, че "Общото събрание призовава всички страни, страни по договора, да укрепят споразумението и то да запази своята ефективност, така че тя да остане крайъгълният камък в поддържането на глобалната стратегическа стабилност". Вторият параграф призовава страните по договора да "възобновят усилията си за запазване и укрепване на договора чрез пълно и строго изпълнение".

"Общото събрание на ООН призовава Руската федерация и Съединените американски щати да продължат да провеждат консултации за изпълнение на задълженията им по линия на договора от 87-ма както и да възобновят конструктивния диалог по стратегически въпроси, основаващи се на откритост, взаимно уважение и възможности за сътрудничество", се казва в третата алинея от проекторезолюцията.

Документът призовава всички държави-членки на организацията да подкрепят усилията за неразпространение на ядреното оръжие. В заключителната част на руския проект Общото събрание е приканено да включи в предварителния дневен ред на своята 74-а сесия въпросът за "Запазване и прилагане на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие".

Текстът на резолюцията е представен на делегациите на ООН и на секретариата на организацията.