София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон не се отказва от думите си за мозъчната смърт на НАТО

Потвърждавам тези думи, каза той

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон няма намерение да се откаже от думите си за "мозъчна смърт на НАТО" и смята, че яснотата е необходима в стратегията на съюза. Френският лидер направи изявление във вторник на среща с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха в НАТО.

"Потвърждавам тези думи, каза той, признавайки, че те ас предизвикали широк отзвук в световната общност. В същото време Макрон заяви, че счита за необходимо да се изясни стратегията на съюза.

По-рано по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп нарече изявлението на Макрон „обидно“ за много страни от алианса.

В началото на ноември френският лидер в интервю за списание „Икономист“ заяви, че НАТО напълно е загубил координацията в рамките на съюза, което може да се определи като „мозъчна смърт“.