София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон обяви спешна икономическа и социална ситуация

Обеща увеличение на минималната работна заплата

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон обяви „социално и икономическо извънредно положени“ в страната. Това стана по време на телевизионно обръщение към нацията в понеделник вечерта.

"Ние ще отговорим на спешната икономическа и социална ситуация със силни мерки: по-бързо намаляване на данъците, по-добро управление на разходите, а не просто съкращения", обясни президентът.

Според Макрон страната се нуждае от "дълбока реформа", която предполага обезщетение за безработни и достойни пенсии. "Нуждаем се от по-справедливи, прости и ясни правила, които компенсират усилията на работното място", каза той.

В същото време президентът припомни, че "всеки трябва да изпълни задължението си“.

Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната заплата във Франция от януари 2019 година и заяви, че „извънредният труд няма да бъде обложен с данък".

Френският лидер подчерта, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд. Макрон прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки.

Емнюел Макрон отбелязва, че иска да строи Франция. "Искаме да изградим Франция, където има достойнство, работа, Франция, където децата ни ще живеят по-добре от нас", подчерта той. Затова, подчерта той „трябва да обърнем голямо внимание на средното и висшето образование ", за да могат гражданите да живеят и да работят свободно".

"Нашата страна сега преживява исторически период, моята работа е за вас, нашата единствена битка е за Франция", заяви президентът на републиката.

Освен това, Макрон обеща да привлече представители на големи корпорации, които да участват в развитието на страната. "Големият бизнес и най-богатите граждани трябва да помогнат на нацията да успее", каза той. "Аз ще ги събера и ще взема решения по този въпрос тази седмица."

В същото време президентът изясни, че няма да върне така наречения данък върху богатството. Той обеща, че ще бъдат използвани всички средства, за да се възстанови спокойствието след съпроводените от насилие протести, които разтърсиха Франция.

Мерките, обещани от президента, ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи държавният секретар за публичните дейности и финанси Оливие Дюсопт.

Френският лидер осъди актове на насилие, извършени от демонстранти срещу полицейски служители по време на протестите на "жълти жилетки". Той призна, че гневът и възмущението на обществото са свързани с високите разходи, но бе категоричен, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите. По думите му "никой гняв не оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини".

Макрон отбеляза, че "последните събития дълбоко разтревожиха нацията". Той призова участниците в движението "жълти жилетки" за спокойствие и ред в страната. "Кралят и републиканският ред трябва да царуват в страната", казва Макрон. "Смятам, че заедно можем да намерим изход от кризата", каза френският лидер.

Недоволни обаче от мерките, обявени от Макрон останаха и крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция.  Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите. Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота.

В Марсилия, Рен и в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава АФП и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация".

Според последните данни на правоохранителните органи общият брой на задържаните по време на протестните действия на движението "жълти жилетки" от средата на ноември надхвърли 4,5 хил. души. От този брой 4099 души са задържани за "конспирация за извършване на насилие" и "подбуждане към извършване на престъпление".

Според последните данни на правоохранителните органи общият брой на задържаните по време на протестните действия на движението "жълти жилетки" от средата на ноември надхвърли 4,5 хил. души. От този брой 4099 души са задържани за "конспирация за извършване на насилие" и "подбуждане към извършване на престъпление".