София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон обяви механизъм за прием на мигранти в 14 страни на ЕС

Италия отказа да присъства на срещата в Париж

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

14 страни от Евросъюза са се договорили за нов „механизъм на солидарност“ за прием на мигранти. Това заяви френският президент Еманюел Макрон пред агенция Reuters.

Министрите на външните и вътрешните работи на ЕС са се срещнали в Париж. „В заключение на разговора от тази сутрин, можем да кажем, че на този етап 14 държави членки са изразили одобрение за френско-германския документ“, каза Емануел Макрон.

Френският лидер увери, че новата инициатива ще бъде „бърза“ и „автоматична“. По думите на Емануел Макрон, Париж е отправил и молба към Либия „да спре да арестува мигранти и да вземе съответните мерки за сигурността им“.

Източник в Елисейския дворец заяви, че заедно с Франция и Германия, договорът е подписан от Финландия, Люксембург, Португалия, Литва, Хърватия и Ирландия.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини не взе участие в преговорите. В писмо до френския си колега Кристоф Кастанер, той предупреди за „ефектите от решенията, взети еднолично от Париж и Берлин“.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците, поне 426 души са загинали в опит да достигнат до Европа през Средиземно море през 2019 г.