София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон оцеля след два вота на недоверие в един ден

Френското правителство подложено на остри атаки и от двете опозиции

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на френския президент Емануел Макрон оцеля след два вота на недоверие в един ден, след като и лявата, и дясната опозиция ги подложи на остри атаки. Двете опозиции поискаха поотделно вот на недоверие в Националното събрание на Франция, но и двете гласувания бяха предварително обречени, тъй като партията на Макрон „Република, напред!“ разполага с комфортно мнозинство в парламента.

Предложението на десните партии бе подкрепено от 143 депутати, което е далеч по-малко от необходимите 289 гласа. Другият вот на недоверие, поискан от френските комунисти, социалисти и движението „Непокорна Франция“, бе подкрепен от едва 74 гласа.

Макрон е подложен на остри атаки, заради неадекватната си реакция по „случая Бенала".

Припомняме ви, че на 20 юли бе разпространен видеозапис, на който близкият до Макрон 26-годишен Александър Бенала, част от президентската администрация, преоблечен като полицай, упражнява насилие над демонстранти в Латинския квартал на Париж.

Той беше изправен пред обвинения в нападение, незаконно използване на полицейски отличителни знаци и съучастие в неправомерно използване на кадри от системите за видеонаблюдение.

Рейтингът на Макрон, който е най-младият в историята на Франция президент, отбеляза нов антирекорд и е на най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност.