Гледай
на живо

Макрон посреща първата си президентска годишнина

В обстановка на бурни стачки и протести

Макрон посреща първата си президентска годишнина Френският президент Еманюел Макрон посреща първата си годишнина на президентския пост на фона на ста... thumbnail text

Френският президент Еманюел Макрон посреща първата си годишнина на президентския пост на фона на стачки и протести срещу започнатите реформи. Точно преди година той беше избран с широко мнозинство от гласоподавателите.

Макрон няма да празнува първата си годишнина на президентския пост, който заварва Франция в бурен социален климат. В графика на правителството за днес е поредният опит за преговори с държавната жп компания, която продължава стачките, непримирима към обявената реформа. Няма напредък и при въздушния превозвач „Ер Франс“,  започнал 14-ата си стачка, както и на десетте университета, които продължават блокадите на недоволни студенти от реформата на приема във висшето образование.

Според проучванията французите дават противоречива оценка за своя млад и динамичен президент-реформатор. Най-много са критиките за социалното неравенство, като преобладава мнението, че Макрон е президент на богатите.