София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон - с рекордно нисък рейтинг сред французите

Доверието към френския президент се срина с 4%

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 4% през последните 30 дни и е на рекордно ниско ниво от 25%. Това се потвърждава от проучване на общественото мнение, проведено от Ifop и публикувано в неделя от седмичния вестник Le Journal du Dimanche .

Само 4% от анкетираните са заявили, че са "много доволни" от дейността на Макрон. Фактът, че те са "по-скоро доволни, отколкото недоволни" са заявили още 21% от анкетираните. В същото време боят на тези, които са "по-скоро недоволни" е 34%, а тези, които са "много недоволни" - 39%. 2% от анкетираните са без мнение по въпроса, предаде ТАСС.

Проучването разкрива, че французите имат по-голяма увереност в Макрон, отколкото в неговия предшественик Франсоа Оланд, чиято фигура в същия период на властта е била подкрепена от 20% от населението на Франция. В същото време Макрон е с по-нисък рейтинг от Никола Саркози, чиято популярност е около 44%.

Le Journal du Dimanche, анализирайки резултатите от проучването, подчертава, че "надеждите на Макрон очевидно не са оправдани, че популярността му ще се увеличи благодарение на взаимодействието му с обществеността по време на едноседмично пътуване до източните и северните части на страната, за да отбележи 100-годишнината от края на Първата световна война".

Публикацията пише, че най-голямото спадане на доверието в Макрон се наблюдава сред средните и по-ниските слоеве на населението - собствениците на малки предприятия, магазини и работници. Значително влошаване на нагласите се наблюдава и във възрастовата група под 34-годишна възраст и сред служителите на държавни и обществени услуги.