София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон иска солидарност при въоръжено нападание в ЕС

Европа трябва да гради концепция за сигурност с Русия

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Страните в Европа трябва да изградят нова концепция за сигурност на континента съвместно с Русия. Това заяви френският президент Емнюел Макрон на обща пресконференция с финландския си колега Саули Нинистьо в Хелзинки.  Двамата са обсъдили редица въпроси, сред които и трансатлантическите отношения и отношенията с Русия. „Ние имаме желание да възстановим европейската архитектура за сигурност в най-широкия смисъл, като аз говорих за това и преди няколко месеца в Санкт Петербург, затова е необходимо да преосмислим отношенията си с Русия. Тази по-широка Европа трябва да изгради архитектурата си сигурност със силите, които са на нейната граница и големите народи, с които споделяме обща история", каза френският лидер.

По думите му създаването на стратегическо партньорство ще спомогне за стабилизиране на отношенията между Русия и Европейския съюз.

Макрон предложи в Европейския съюз да се въведе принципът за солидарност в областта на отбраната, който да се задейства в случай на въоръжено нападение срещу страна членка.

„Ние искаме Европа да поеме грижата за своята стратегическа самостоятелност и да засили солидарността в областта на отбраната“, заяви Макрон.

Това ще изисква реформиране на европейските договори, и по-специално на член 47.2 от Лисабонския договор - за оказването на взаимопомощ между страните, който Франция задейства за първи път след атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж.

Реформата ще даде възможност на ЕС да разполага "с нещо като подсилен чл. 5", отбеляза френският държавен глава, имайки предвид клаузата за колективна отбрана в договора на НАТО, според която нападението срещу страна член на алианса се смята за нападение срещу целия алианс.

По думите му тази стъпка напред не е в противоречие с НАТО, която "остава важен и стратегически съюз". "Ние обаче се нуждаем от засилена солидарност между европейците", допълни той.

Мерки за "засилване на инициативите за колективна отбрана" ще бъдат представени през следващите месеци", казаха хора от обкръжението на Макрон.