София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон ще върне визитата на Борисов през август

Обещава помощ за Еврозоната и Шенген

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети България през август и ще има възможност да се запознае с начина, по който България охранява границата с Турция. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с държавния глава на Франция.

„Ние сме географска периферия, но сме много важни за защитата на ЕС“, каза премиерът.

Той изтъкна, че в рамките на два дни ще разговаря с лидерите на Франция и Германия и това е белег за мястото на България в европейската политика.

Заедно с това премиерът повтори тезата си отпреди няколко дни, че България трябва да положи максимални усилия за влизане в чакалнята на Еврозоната и в Шенген.

България показа силна воля и отваряне към всички държави към интеграция. Министър-председателят Бойко Борисов показа едно много силно желание да работи за интеграция, коментира от своя страна Макрон.

Френският президент се е ангажирал да помогне на България за Еврозоната и за Шенген, стана ясно още след срещата на двамата лидери.