София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон: Съветът на Европа има нужда от Русия

През 2014 беше отнето правото на глас на Русия

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ще поеме в средата на този месец председателство на Съвета на Европа, изрази днес желание Русия да остане член на тази организация.

"Съветът на Европа има нужда от Русия, както Русия и руснаците имат нужда от Съвета на Европа, което означава, че правата й на държава членка ще бъдат спазвани, но и че Русия ще изпълнява ангажиментите си към институцията", каза Макрон.

Съветът на Европа, който чества вчера 70 години от основаването си, от няколко години е в остри разногласия с Русия, а ситуацията може още повече да ескалира през юни, когато ще бъде избран приемник на сегашния генерален секретар. За да бъде санкционирана анексията на Крим през 2014 г., бе отнето правото на глас на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Москва реагира, като замрази през 2017 г. годишната си вноска от 33 милиона евро в годишния бюджет и заплаши с напускане, ако не бъдат възстановени правата на нейните представители в парламентарната асамблея на Съвета на Европа и ако не може да участва в избирането на нов генерален секретар.