София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон: Тръмп няма да подкопае световните правила

"Тръмп е решителна личност, но в същото време е прагматичен"

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да подкопае световните правила за свободна търговия. Това становище изрази в интервю пред репортери след срещата на върха на Г-7 френският президент Емануел Макрон.
Тръмп няма да подкопае правилата на света, дори и в зоната за свободна търговия. Той може да ревизира всяко двустранно споразумение, но ще зачита многостранните правила, коментира Макрон.
Тръмп е силна, решителна личност, но в същото време е отворен и прагматичен. Истински реалист, може да слуша и да говори директно, сподели френският президент и изрази готовност да работи с лидера на САЩ.
Макрон съобщи, че е предупредил Тръмп, че отказът да участва в споразумението на Париж относно климата ще бъде удар върху американския престиж и интереса на страната.
Ние носим огромна отговорност и се надявам, че Тръмп няма да направи тази грешка и ще потвърди ангажимента, поет от страната му, коментира Макрон.
Нека припомня, че по време на предизборната си кампания Тръмп заяви готовността си да се откаже от НАТО и да не признае многополюсния модел, както и да се откаже от търговските споразумения. В крайна сметка отиде в Брюксел, в централата на НАТО, а след това взе участие и в срещата на върха на Г-7, добави френският президент.