София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон загуби от Марин Льо Пен

Зелените остават трети с 13%

5 годиниИзбори 2019 16 Боряна Райчева

Президентът Емануел Макрон ще понесе удар на европейските парламентарни избори в неделя, като френските гласоподаватели дадоха победа на “Националният фронт“ на Марин Льо Пен според изходните анкети.

Движението на Макрон губи с резултат от 22,5% за сметка на партията на Марин Льо Пен, която е с 24%. Зелените остават трети с 13%, консервативните републиканци - 8%, а социалистите - 6,5%. Това е втората поредна победа на Льо Пен в гласуването в ЕС. През 2014 г. тя победи консерваторите с 4 процентни пункта със социалистически предшественик на Макрон Франсоа Оланд, заемащ трето място.

Резултатът е неуспех за 41-годишния Макрон, който изигра по-важна роля в кампанията, отколкото всеки друг европейски лидер, като се опитваше да мобилизира избирателите. Президентът се бори за легитимност, като се опитва да убеди останалата част от Европейския съюз да се стреми към по-тясна интеграция. Анкети в Германия показаха, че християнските демократи на канцлера Ангела Меркел са на първо място, макар и с по-малко места от миналия път.