Гледай
на живо

Макрон загуби от Марин Льо Пен

Зелените остават трети с 13%

Президентът Емануел Макрон ще понесе удар на европейските парламентарни избори в неделя, като френските гласоподаватели дадоха победа на “Националният фронт“ на Марин Льо Пен според изходните анкети.

Движението на Макрон губи с резултат от 22,5% за сметка на партията на Марин Льо Пен, която е с 24%. Зелените остават трети с 13%, консервативните републиканци - 8%, а социалистите - 6,5%. Това е втората поредна победа на Льо Пен в гласуването в ЕС. През 2014 г. тя победи консерваторите с 4 процентни пункта със социалистически предшественик на Макрон Франсоа Оланд, заемащ трето място.

Резултатът е неуспех за 41-годишния Макрон, който изигра по-важна роля в кампанията, отколкото всеки друг европейски лидер, като се опитваше да мобилизира избирателите. Президентът се бори за легитимност, като се опитва да убеди останалата част от Европейския съюз да се стреми към по-тясна интеграция. Анкети в Германия показаха, че християнските демократи на канцлера Ангела Меркел са на първо място, макар и с по-малко места от миналия път.