София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Малки, но ефективни глоби ще спират нарушителите на пътя

Това предлагат от Института за пътна безопасност

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Малки, но ефективни и навременни глоби срещу шофьорите и пешеходци-нарушители предлагат от новосформирания Институт за пътна безопасност. Те посочиха ,че към настоящия момент освен проблем са системните нарушители, които не понасят никакви последствия за неправомерното си поведение.
Учредителите излагат конкретни мерки, свързани със създаването на орган, пряко подчинен на Министерския съвет, който да извършва мониторинг над пътната безопасност в страната. Друга тяхна идея е приемането на нова стратегия в тази област, която да замени настоящата.
От неправителствената организация са подали и конкретен сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, засягаща неправилно поставени пешеходни пътеки. От организацията са установили, че в България в момента те надвишават 2000.
Сред посочените предложения беше и изменение в сегадействащия Закон за движение по пътищата, в който се посочи, че има мъртви текстове. Членовете на Института настояват и за това да се издават електронни фишове за всички видове нарушения на пътя, установени с технически средства.
Освен ефективни наказания от Института предлагат и стимули.
Институтът за пътна безопасност настоява и наказателните фишове да се приемат за доказателствено средство, както и да бъдат разглеждани в закрито съдебно заседание, което ще рече без присъствието на нарушителя, ако не се налага обратното.