София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Малките училища във Видин с допълнително финансиране

Те ще са за работа с деца от уязвими групи

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Отдалечени и малки училища от област Видин ще получат допълнителни средства за работа с уязвими групи и за финансиране на дейността на екипите за обхват на децата и учениците в образователната система, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

“Едно от очакванията към системата на образованието е да подготвят кадри за бизнеса. Затова професионалното образование е приоритет и е изготвен списък на професии с очакван недостиг на кадри, по които ще е възможно да се образуват маломерни паралелки. Министерството на образованието и науката продължава да работи за намаляване на административната тежест на учителите и очаква техните предложения”, посочи Вълчев.

Образователният министър посети училища в градовете Кула и Бойница, където учителите успяват да обхванат и задържат децата с работа по проекти и извънкласни дейности. Учителите отбелязаха, че си съдействат много добре с общината и няма необхванати в образователната система деца. Успяват и по отношение на включването на децата в детска градина.

“Механизмът за привличане и обхват на децата показа, че когато институции и родители работят заедно се постигат резултати, заяви министърът.

Той се срещна и с представители на местната власт, за да коментирани възможностите за подобряване на материалната база в училищата и детските градини.