София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Малките ВЕИ-та със списък на големите с двойни субсидии

Защо законът не се прилага към тези фирми, питат производителите

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Собствениците на малките централи за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) разкриха обещаните първи данни за двойно финансирани големи соларни паркове. Те са споменати на срещата с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на Комисията за водно и регулиране (КЕВР) миналата седмица.

„Тези фирми са получили милиони за изграждане на соларните паркове по „схеми за подпомагане“ и високи изкупни цени“, алармират от тяхната Асоциация на европейските производители на зелена енергия.

За пример те дават фирмите Троян енерджи ООД, Интерсол АД, Хидроенергетика ООД, Финер Солар ЕООД.
Изградили са централите си по схеми за подпомагане за големи ВЕИ-обекти.

„Но изкупните им цени не са намалени и е налице свръхсубсидиране. Съгласно Закона за енергетиката, обекти получаващи подкрепа при изграждане, не могат да ползват пълни преференциални цени“, припомнят малките производители.

За пример е дадена и фирмата Интерсол АД със субсидия в размер над 1 млн. лв. за слънчева централа с мощност 1 мегават и за вятърна - с мощност 2,4 мегавата. Преференциалната цена на соларната им централа е 755 лв. на мегаватчас.

„Чакаме отговор от Министерство на енергетиката и КЕВР – има ли чадър над тези големи централи? Защо законът не се прилага към тях и защо не са намалени изкупните им цени?“, питат производителите.

Заради бездействието на КЕВР и Министерството на енергетиката, високите преференциални цени вече 4 г. неправомерно се плащат от потребителите.

„Колко още двойно финансирани ВЕИ-та има в страната и колко е надписана сметката на потребителите от страна на КЕВР и Министерството на енергетиката“, питат от асоциацията.