София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Малтретирани българи във виетнамски затвор

Близките им молят за съдействие

6 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Майките на задържаните във Виетнам, Колин и Юлиян признават, че децата им молят за подкрепа, съобщават от Нова телевизия. Синовете им твърдят, че в затвора са подлагани на нечовешки условия, имат нужда от лечение, но не им се оказва медицинска помощ. Момчетата уведомяват близките си, че ежедневно са жертви на насилие.

 

Юлиян има присъда от 7 години за източване на сметки и клониране на банкови карти. Колин получава 5 години за съучасничество. Безпаричието и обещанието за лесни пари ги принуждават да напуснат България и да търсят алтернативи за по-високи доходи.

 

От Външно министерство обясняват, че затворниците са посещавани от български дипломат в град Хошимин за последно на 17 ноември. Подробна информация за състоянието на българите отказват да дадат. Работи се по процедурата по трансфер за доизлежаване на присъдите в България.