София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Малък бюджет за инвестиции и реформи в еврозоната

Съществува възможност за междуправителствено споразумение

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Европейските финансови министри договориха детайлите на сравнително малък по размер бюджет за инвестиции и реформи в рамките на еврозоната , който ще започне да функционира от 2021-а година.

Бюджетът на еврозоната, известен като Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция (BICC) се очаква да бъде финализиран догодина и да започне да функционира през 2021-а година, заяви  председателят на Еврогрупата - Марио Сентеро, който еи финансов министър на Португалия. .

Правителствата от еврозоната също така се съгласиха, че могат да увеличат този размер на бюджета чрез междуправителствено споразумение, като детайлите трябва да бъдат изчистени преди началото на новия дългосрочен бюджетен период за Европейския съюз от 2021-а година. Държавите от еврозоната ще получат обратно под формата на финансиране от бюджета поне 70 процента от това, което те плащат за него, като в същото време съфинансираните проекти от бюджета ще бъдат за 25% от неговия размер.

Финансовият министър на Португалия също така отбеляза за настъпващите икономически рискове, най-вече свързани с Брекзит, и подчерта, че фискалните правителствени политиките не трябва да се затягат, ако има допълнителен икономически спад.