София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манфред Вебер: България е готова за Шенген

Кандидатът за шеф на ЕК се обяви за единна Европа

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

В речта си пред Европарламента вчера кандидатът за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер призова Европейският съвет да приеме България в Шенгенското пространство и направи пряка връзка между сигурността в Европа и разширяването на Шенген..

"България се справи отлично през миналите години, изпълнени са всички критерии. Позицията на Европейската народна партия е, че Европа трябва да даде това, което обеща на бъларите. Искаме незабавно решение на ниво съвет, което да отвори като първа стъпка българските летища към зоната за свободно пътуване“, каза пред Нова телевизия Манфред Вебер.

Той посочи, че е посетил Бургас и е видял защитата на границата между България и Турция и похвали българското правителство, че защитава успешно общата европейска граница.

„Хората очакват едно от нас – това е сигурност – срещу мигранти и срещу организираната престъпност“, каза Вебер и посочи, че Еврокомисията е предложила увеличаване на средствата за контрол на границите. Той подчерта, че трябва солидарност в борбата с нелегалната миграция.

"Това вече няма да е задача само на България, а общо усилие на европейско ниво - чрез финансиране, чрез бюджета на Европейския съюз  и чрез дейността на Фронтекс можем да споделим тежестта, която в момента е в ръцете на българите", категоричен беше кандидатът за шеф на Еврокомисията.

По повод решението на Европарламента за Унгария и приетата резолюция той посочи, че решението на евродепутатите не е окончателно, а е покана към правителството на Орбан за диалог, при който трябва да намерят правилното решение на проблема.

"Основното ми послание е, че Европа трябва да остане заедно. Трябва да търсим единство. Аз съм строител на мостове, няма Европа на севера и юга, няма бедни и богати, има само една Европа - ние сме европейци и това искам да постигна като председател на ЕК", заключи Манфред Вебер.