София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манфред Вебер: Русия изкривява историята за Втората световна война

"Ние от ЕНП не можем да приемем опитите на Путин да пренапише историята"

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Членът на Европейския парламент от Европейската народна партия Манфред Вебер обвини Русия в опит да пренапише историята. Дискусията по темата "Изкривяване на европейската история и памет от Втората световна война" е публикувана на уебсайта на ЕП, съобщава РИА Новости.

"Ние от Европейската народна партия не можем да приемем опитите на Путин да пренапише историята. Въпреки че Съветският съюз претърпя огромни загуби по време на войната и войниците му проявиха героизъм, не може да се отрече, че пактът Молотов-Рибентроп е довел до избухването на Втората световна война", каза той.

Депутатът от ЕНП и бивш министър на външните работи на Латвия Сандра Калниете нарече Сталин "съюзник на Хитлер". Според нея СССР е разрешил на Германия да атакува Западна Европа и е оставил Великобритания сама с войските на Вермахта.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявлението на полското външно министерство, което обвини Русия в изкривяване на историята на Втората световна война, заяви, че Варшава от много години подкопава "както работата на експерти, така и двустранните отношения".