София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова пред Евроком: Зелените билетчета се оказаха евтин ПР-трик

По 10 зелени билета първоначално са били отпуснати на водачите на градския транспорт

пропускане
4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

По 10 зелени билета първоначално са били отпуснати на водачите на градския транспорт в София заради мръсния въздух, който вече седмици е наситен с фини прахови частици. За това информирали гражданската платформа "Изправи се.БГ", чийто председател е Мая Манолова.

"Превишенията на фините прафови частиче през последните месеци са в пъти. За съжаление никакви ефективни мерки не се предприемат от Столична община. След вчерашните протести общината най-накрая реши, че ще въведе т. нар. "зелен билет", но се оказа, че това един евтин ПР-трик, защото сутринта на всеки един превозвач от обществения транспорт са раздадени по 10 зелени билета", разкри за телевизия Евроком Мая Маянолова.

Манолова обясни, че след създалото се напрежение са били раздадени по още 40 билета.

"Самата идея да представиш на публиката, че предприемаш някакви мерки и действия срещу бича за столичани - мръсния въздук, а да се окаже, че "зеленият" е хвърляне на прах в очите на хората. Това наистина е нагло и ценични, имайки предвид последствията от мръсния въздух, който дишане ние, нашите деца и внуци", категорична е тя.
Манолова е категорично заяви, че бъдещето на проекта е не е политическо.

"Политика е как се ръководят общинските дружества, повишават ли се данъците, има ли мерки срещу мръсния въздух, има ли места в детските градини, доплащаме ли в болниците, какво е качеството на образованието, има ли вода в язовир "Студена", обясни лидерът на "Изправи се.БГ".

Тя поясни, че всичко това са политически въпроси, които се решават с политически искания и с политически средства.
"Изправи се.БГ не е партия, но тя има своите политически искания и своята кауза - защита на гражданите, гражданските права, интересите на хората, на малките срещу наглостта на големите, държавната администрация и институциите", категорична е бившият национален защитник.

Манолова подчерта, че ще защитава каузата си с граждани без значение техния партиен цвят за промяна на "авторитарния режим който ни управлява".

Председателят на "Изправи се.БГ", заяви, че промени в екипа, с който работи столичният кмет Йорданка Фандъкова няма, както тя обеща в предизборната си кампания.

"Всичко си е постарому. Тя обеща нов екип, промени няма - всички стари зам.-кметове са си на позициите председателят на Общинския съвет си е старият. Мнозинството си е старото. Фирмите, които печелят общинските поръчки, са същите. Тези които правиха "Графа, сега ще правят пространството около "Александър Невски", заяви Мая Манолова.