София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова ще се бори с двойния стандарт при храните

Омбудсманът с петиция на български граждани в Брюксел

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова внася петиция на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз в Комисията по петициите на Европейския парламент. Петицията ще бъде внесена утре – 22 януари. Манолова заяви в ефира на БТВ, че няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и третирането на българите като втора ръка потребители.

„Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална кауза Няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и третирането на българите като втора ръка потребители. Изправени сме пред заплахата след Европа "на две скорости" да влезем в Европа "на два стандарта”, заяви омбудсманът.

Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао, както и цената на продукта е по-висока.

„Стискаме палци потребителският пакет, който беше огласен в рамките на българското председателство, да бъде приет, защото ще сложи край на двойните стандарти при храните. Това е важна кауза не само за България, но и за още осем източноевропейски страни”, заяви Мая Манолова.

Припомняме ви, че през октомври 2018 г. в качеството си на европейски гражданин,Манолова заедно с други публични личности,изпратиха петиция до Европарламента за нарушение на правото на ЕС, в която се иска и промяна в европейското законодателство и в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС.