София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова: Трябват юзди за частните съдебни изпълнители

Омбудсманът предложи промени в седем закона

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова представи пресконференция промени в седем закона. Със старта на новата парламентарна сесия омбудсманът Мая Манолова ще употреби правото си на косвена законодателна инициатива и ще внесе в Народното събрание предложения за промени, като на първо място ще засегне частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, на които според Манолова трябва да се сложат „юзди“. От началото на годината до момента в институцията са постъпили 413 жалби.

Затова омбудсманът предлага на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред, защото длъжникът ще бъде натоварен с допълнителни такси и лихви.

Манолова засегна и закона за кредитирането на студенти и докторанти, като предложенията там са лихвите да бъдат отпаднат или да бъдат намалени на половина.

Като основни промени в семейния кодекс омбудсманът предлага да отпадне тайната на осиновяването и да се промени режимът на припознаване. Около тази идея се обявиха и правосъдният министър Екатерина Захариева и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Наред с всичко Манолова продължава и своята битка за отпадане на ДДС върху дарените храни.

Част от предложенията да промени бяха внесени още днес в парламента.