Гледай
на живо

Марешки с обвинение в изнудване

Според прокуратурата той е монополист във фармацевтичния бизнес

Марешки с обвинение в изнудване Обвиняват бизнесмена Веселин Марешки в изнудване. Освен него обвинение ще получат и други двама депу... thumbnail text

Обвиняват бизнесмена Веселин Марешки в изнудване. Освен него обвинение ще получат и други двама депутати от „Воля“.

Марешки бе призован да се яви в специализираното звено „Антикорупция“. Според прокуратурата двамата депутати са помагали на бизнесмена да оказва натиск върху представители на фармацевтичния бизнес.

През 2012 г. прокуратурата във Варна попада на данни, че Марешки е наложил монопол в бизнеса с лекарства. Монополът започва година по-късно, когато близък на бизнесмена по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата.

На тази си длъжност новоназначеният наема служители, чрез които започва проверки срещу аптеки и аптечни вериги, представляващи интерес за Марешки.

Според разследването от есента на 2012 година до края на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки и ги принудил - да му продадат част или целия си бизнес. Други били принуждавани да зареждат - при доста неизгодни условия от склада за лекарствени продукти на варненския бизнесмен. Управител на склада е другият депутат с предстоящо обвинение Пламен Христов.

Христов и Кръстина Таскова от "Воля" в различни конфигурации са участвали в натиска и изнудването над фармацевти. И тримата отричат обвиненията, а Веселин Марешки се усъмни в сценарии, зад който стоят конкурентите му.