София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мариана Коцева оглавява ЕВРОСТАТ

Тя е първата жена на поста

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившата председателка на Националния статистически институт Мариана Коцева ще оглави ЕВРОСТАТ, съобщават от Европейската комисия. Тя ще бъде първата жена на този пост.

От юли 2012 г. Коцева е заместник-генерален директор на ЕВРОСТАТ. Статистическата служба на ЕС е базирана в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в ЕВРОСТАТ и десет години като генерален секретар, а преди това и председател на Националния статистически институт на България, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, се казва в съобщението на Комисията.

Друга българка - Андрияна Сукова, пък ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Сукова работи в генерална дирекция „Заетост“ повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция, посочва ЕК.