София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мария Банева се обърна към партията, издигнала дъщеря й

Седмица преди евровота БНО свали доверието от Банева

5 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Писмо до Георги Георгиев-Гоги, председател на БНО, която издигна Евгения Банева за европейски депутат:

Не, не знам какво се случва! Но ми пратиха Вашето писмо. Далече съм, грижа се за трите деца на Николай и Евгения Баневи, оставени самички в чужда страна. Защо? Тук ще цитирам големия Г. С. Раковски, който от Котел водят за затвора в Цариград и извиква: "Защо? Да не съм убил? Да не съм прелюбодействал?". И други, спонтанно извикани, жизненоважни въпроси, които засягат всяко едно общество!

Майка, баща и три деца на път за Родината. Защото отиват с желание в своята страна ли са задържани в чуждата? На кого оставя специализираната прокуратура разплаканите деца? До ден днешен семейството не може да си отговори на този въпрос. Едно нещо е моя максима - ако човек е възпитан добре, какъвто Ви виждам, Георги, ще се откаже нормално, по човешки от дадени нерешими проблеми. Вие, без ексеции, бихте се отказали от подкрепата на Евгения Банева. Просто, защото не можа да се осъществи една нормална кампания. Разполагаме с трите писма, чрез които е отказана законна възможност Евгения, дори в ареста, да се бори за ДЕПУТАТСКО място. Повтарям и потретвам, че Евгения Банева носи неоспорими качества за евродепутат - юрист, полиглот, майка на 3 деца, висок интелект! Писмата са отказ от всякакви средства за пропаганда от началника на специализирания арест, от гл. прокурор на специализираната прокуратура и главна дирекция "Изпълнения на наказанията". След всички "откази" нито Евгения, нито Вашата партия можеше да направи нещо съдържателно, смислено, работещо за нейното утвърждаване. Но не е логично и даже етично да се бълват грозни неща за хора, които не познавате. Даже за свой авторитет, за свое достойнство. Ни най-малко (знаете добре) може да бъдете използвани, за да излезе Евгения от ареста. Напротив, ако я бяха пуснали по закон, щяхме да направим добра кампания. Да, но нямаше време, защото и те, именно в ареста, се борят срещу недоказаните прокурорски обвинения. Глас в пустиня.... Защото дълго време се бавеше датата на "мярката", а апелационният съд ще заседава на 28 май! Благополучно след изборите! О времена, о нрави! Явно, не разбрахте, че това е "вързване" на хора, свободно мислещи, умни, решителни, които не се подчиняват и за които, вече 7 месеца няма никакви доказани обвинения.

Дълбоко съжaлявам. Уважаваме се! Добре е да погледнете по-трезво към хора, на които не се дава възможност да работят и да си гледат 3-те малки деца. Не трябва ли да помислим и за рекети, които често присъстват в "демократичното" ни общество? Когато приключат нещата в съда на специализираната прокуратура, дали ще имате смелостта да се извините на Николай и Евгения Баневи. Дълбоко съм убедена в тяхната невинност!

Мария Банева