Гледай
на живо

Мария Габриел даде официалния старт на пилотния проект "Цифрова възможност"

Проектът подкрепя младите хора

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде в Брюксел официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен "Цифрова възможност". Целта е да подкрепи настоящи и завършили студенти, които - независимо от тяхната специалност, да направят стаж в чужбина и да придобият практически опит и цифрови умения в области като киберсигурността, големите данни, квантовите изчисления или пък онлайн маркетинга.

"С началото на схемата "Цифрова възможност" отправяме силно послание за подкрепа към най-големия капитал на всяко едно общество – младите хора. С този проект ще ги насърчим да се научат как да използват всички възможности, които предоставят цифровите технологии“, заяви Мария Габриел. Тя допълни, че младите хора трябва да разберат как работят тези технологии, да знаят какво се крие зад екрана, да програмират и развиват умения, необходими им за живота и професионалното развитие. „Насърчавам компаниите да се включат в схемата, да работим заедно за нейния успех и в резултат да се поздравим с добре подготвени за цифровите предизвикателства млади европейци, от каквито имат нужда нашите цифрова икономика и общество", коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Новата пилотна инициатива се финансира от "Хоризонт 2020" в размер на 10 милиона евро. Първите стажове по схемата, която ще бъде реализирана в рамките на програма "Еразъм +", ще стартират от средата на 2018 г. До 6 000 младежи ще се възползват от тази пилотна програма, която ще продължи до края на 2020 г.