София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел: Няма лесно решение, когато говорим за образование

Висшето образование основно за Европа като лидер в науката

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Според българският еврокомисар за цифровата икономика и общество, Мария Габриел, университетите и училищата са ключовите звена в триъгълника на знанието: образование, изследвания и иновации.

Водещи програми като Хоризонт 2020, Еразъм +, Творческа Европа, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU формират едно цяло. За да може обаче да работи ефективно този триъгълник на знанието ще е необходимо да бъдат създадени и приложени синергии.

Тя сподели и ключовият фактор за постигане на целите, заложени с обединяването на образованието с научните изследвания и иновациите в един ресор в следващата ЕК на откриването на дискусия с десетки ректори на университети, директори на училища и студенти, която се проведе в Минно-геоложкия университет в София.

Мария Габриел отбеляза договарянето на амбициозен бюджет за периода 2021-2027 г. Предложението бюджетът на бъдещата програма Еразъм+ да бъде увеличен тройно като голяма част от финансите да са разпределени във висшето образование.

Комисарят насърчи участниците да продължат дискусиите и занапред: „Трябва да подредим пъзела и ще разчитам да го направим заедно“