София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел: Образованието е обединяващата кауза

"За нас европейците зад всяка дума стоят ценностите"

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Образованието е кауза само по себе си, но то е обединяваща кауза. Ние говорим в един глас с държавата-членка, с парламента и с всички вас. За нас европейците зад всяка дума стоят ценностите. Имаме нужда от компас и именно ценностите и човешкото достойнство са точно такъв в това забързано и конфликтно време. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференцията "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС" днес.

Според еврокомисарят сме изправени пред три основни предизвикателства - цифровизацията, климатичните промени и демографската криза.

"Ценности ни обединяват, образованието не се отнася само до това, което по-късно ще ни трябва в живота, а и за откриването на себе си. Не се справяме сами, а като общество им давам отговори. Трябва да съчетаем образователните ни системи, за да ги познават учениците и учителите и да познават многообразието на Европа. Много важно е да стимулираме многоезичието. Зад езиковото многообразие се крие култура. Само 3% от младите са участвали в програмата "Еразъм" Трябва да има повече възможност за мобилност. Трябва да се запази уникалността на всяка държава - членка, на всеки регион. Практически това ще ставане чрез създаването на европейски университети - академичната общност, бизнеса и младите трябва да кажат от какво се нуждае", подчерта Мария Габриел в словото си.

Еврокомисарят обеща до 2021 година да бъде създадена електронна европейска студентска карта, която да облекчи мобилността и да подпомогне обмена на документация. По думите й също така е необходим силен бюджет за програма "Еразъм" и силен бюджет за"Хоризонт Европа".

"Имам намерението да създам програма "Зелен Еразъм". Давайте идеи, млади хора", отправи своя апел Габриел.