София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Стоянова: Към мен не бе подходено с цивилизационни средства

Внушение е, че коренспондентът на България в Берлин е луксозна позиция

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият коренспондент на България в Берлин Мария Стоянова коментира в предаването "Честно казано" при Люба Кулезич въпроса за отстраняването й от обществената телевизия и прекратяването на коренспондентската й дейност. Именно Стоянова беше журналистът, който публично отказа да подкрепи Кошлуков за генерален директор на БНТ.

"Към мен определено не беше подходено с хуманни и цивилизационни средства. На 2000 км. просто си вършиш работата, до второ нареждане. Беше направен опит да се внуши, че коренспондентът на БНТ в Берлин е една луксозна позиция. Всъщност става въпрос за една много отговорна и интересна журналистическа работа. Задължително е да познаваш историята и културата на съответната държава, в която си изпратен като коренспондент", заяви Стоянова.

Журналистката коментира спецификата на работата й на територията на Германия:

"От германска гледна точна България е една стабилна държава. Нашите протести не достигат до немската аудитория. Ние трябва да положим страшно много усилия, за да привлечем вниманието на германците върху нас. За нас българите в Германия се знае твърде малко. И това, което се знае, често е твърде негативно и лошо", обясни бившият коренспондент.

Стоянова каза, че не е получавала финансови стимули, когато е била в Берлин.

"Доколкото ми е известно, никой в България не получава шестцифрени суми - дори президентът не получава толкова. Аз бях 8.5 г. коренспондент на България в Берлин. Автор съм на 7 документални филма. Заех позицията си в СЕМ след конкурс, на който се явиха 12 души. Когато изтече моя мандат в СЕМ, се върнах на редакторска дейност в нюзруума на БНТ", обясни тя.

Стоянова сподели още, че случващото се в медийния сектор в България в последните години не е нещо, с което можем да се гордеем.

Бившият ни коренспондент обмисля да потърси правата си в Берлин, защото все още имала местожителство там.