София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Стоянова ще е председател на СЕМ до избора на нов шеф

Нов председател ще бъде избран, когато НС попълни квотата си

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Мария Стоянова ще е председател на Съветът за електронни медии (СЕМ), до избора на нов титуляр, съобщиха от пресцентъра на регулатора.

Изпълняващият временно длъжността шеф на СЕМ беше избран днес на редовното заседание на Съвета с 4 гласа “за”. Мария Стоянова, завършила Европейската журналистическа Академия в Австрия, е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел.

Стоянова е работила в „Дарик“ и в „БНТ“. Тя има опит в германски и австрийски медии, като е оглавявала и кореспондентския пункт на Националната телевизия в Берлин.

Изборът на нов председател на СЕМ се очаква да стане след като Народното събрание попълни квотата си в съвета. В четвъртък ще се проведе заседание на медийната комисия в парламента, на което ще се обсъдят процедури за предлагане на кандидати за членове на СЕМ.