Гледай
на живо

Марин Льо Пен идва в София, за да търси съмишленици

Форум събира националисти, участва и Марешки

Марин Льо Пен идва в София, за да търси съмишленици Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен ще посети София на 16 ноември. Тя ще се срещне с... thumbnail text

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен ще посети София на 16 ноември. Тя ще се срещне с националистически и популистки съюзници от Източна Европа във връзка с предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент, съобщи Льо Пен в официалната си фейсбук страница. В българската столица председателката на партията "Национален сбор" ще участва в конференция под надслов "Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани".

На форума на крайнодесни формации тя ще се срещне с председателя на българската партия "Воля" Веселин Марешки, наричан от себе си"българският Тръмп", председателя на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" Тамио Окамура, с бившия лидер на белгийската фламандска партия "Влаамс беланг" и настоящ лидер на Движението за Европа на нациите и свободата /ДЕНС/ Херолф Анеманс, както и с представител на Австрийската партия на свободата, съобщи ДЕНС вчера в Тwitter.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който присъстваше на срещата в Ница през май заяви, че организирането на референдум за излизането на България от НАТО ще е основната част от кампанията на партия „Воля“ за европейските избори следващата година. Марешки категорично добави, че „Европа е ограбила българския народ“. Неговата идея е: „ Идеята на нашето движение е силен европейски народ, който да направи обединена Европа. Марешки е на мнение, че в момента ЕС прилича на Съветски съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики.

Това е второто посещение на Марин Льо Пен в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори през май. На 8 октомври тя се срещна в Рим със своя италиански съюзник Матео Салвини, председател на партията "Лига".

Двамата заедно отправиха нападки срещу "бункера Брюксел". Тези срещи се вписват в стратегията на "Национален сбор" за създаване на съюзи във Франция и Европа, отбелязва агенцията.