София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Марин Льо Пен идва в София, за да търси съмишленици

Форум събира националисти, участва и Марешки

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен ще посети София на 16 ноември. Тя ще се срещне с националистически и популистки съюзници от Източна Европа във връзка с предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент, съобщи Льо Пен в официалната си фейсбук страница. В българската столица председателката на партията "Национален сбор" ще участва в конференция под надслов "Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани".

На форума на крайнодесни формации тя ще се срещне с председателя на българската партия "Воля" Веселин Марешки, наричан от себе си"българският Тръмп", председателя на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" Тамио Окамура, с бившия лидер на белгийската фламандска партия "Влаамс беланг" и настоящ лидер на Движението за Европа на нациите и свободата /ДЕНС/ Херолф Анеманс, както и с представител на Австрийската партия на свободата, съобщи ДЕНС вчера в Тwitter.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който присъстваше на срещата в Ница през май заяви, че организирането на референдум за излизането на България от НАТО ще е основната част от кампанията на партия „Воля“ за европейските избори следващата година. Марешки категорично добави, че „Европа е ограбила българския народ“. Неговата идея е: „ Идеята на нашето движение е силен европейски народ, който да направи обединена Европа. Марешки е на мнение, че в момента ЕС прилича на Съветски съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики.

Това е второто посещение на Марин Льо Пен в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори през май. На 8 октомври тя се срещна в Рим със своя италиански съюзник Матео Салвини, председател на партията "Лига".

Двамата заедно отправиха нападки срещу "бункера Брюксел". Тези срещи се вписват в стратегията на "Национален сбор" за създаване на съюзи във Франция и Европа, отбелязва агенцията.