Гледай
на живо

Марин льо Пен с повдигнато обвинение

Тя е обвинена за фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници

Марин льо Пен с повдигнато обвинение Френската прокуратура за финансови престъпления повдигна обвинение на председателката на крайно дясн... thumbnail text

Френската прокуратура за финансови престъпления повдигна обвинение на председателката на крайно дясната партия Национален фронт Марин льо Пен. Тя е обвинена за фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници, съобщи адвокатът й.

Френските следствени органи подозират, че телохранителят на Льо Пен Тиери Леже и началничката на кабинета й Катрин Гризе са получавали пари като нейни сътрудници в Европарламента в период, когато са работили активно за партията „Национален фронт” във Франция. Те вече са разпитани. На Гризе бяха повдигнати обвинения в присвояване на средства, получени незаконно чрез превишаване на правомощията.

Марин льо Пен има депутатски имунитет. След като получи първата призовка тя заяви, че не смята да се явява пред следователите и ще го направи едва лед президентските избори и изборите за Национално събрание.
Тя беше избрана в долната камара на френския парламент и вече не е евродепутат.

Припомняме ви, че следствието срещу 17 депутати от „Националния фронт” за злоупотреба с публични средства, се води от 2015. Разследван е и съпругът на Льо Пен Луи Алио. Смята се, че в периода 2012-2017 на Европарламента са нанесени щети в размер на 5 млн. евро заради оформянето на фиктивни договори за наемане на работа на помощници на депутатите.