София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марк Жирардели е собственикът на „Юлен“

Световният шампион е доказал това с документи на среща с министри от кабинета

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Стана известен мажоритарният собственик на "Юлен" АД. Това е петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели. Информацията е съобщил самият той на среща с няколко министри. Жирардели показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите. На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на околната среда - Нено Димов, и на икономиката - Емил Караниколов.

В събота 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт, и поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско.

На срещата Жирардели бил придружаван от адвокатите на "Юлен" АД. Цитиран от пресцентъра на екоминистерството, Жирардели казал, че е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да води преговори и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско.

От ведомството на Димов обясняват срещата във връзка с развитието на ски зона "Банско". На нея са били обсъдени концесионният договор за ски зоната и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта.

Министър Димов обяснил на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство.